Säker bdsmutlevnad

Författat av Profossgbg


Innan utlevnaden börjar; känner du personen? Försök annars att få information via sociala medier och på annat sätt. Har ni tagit en fika eller två? Finns ramar och har de diskuterats? Gäller säkerhetsord? Är alla medvetna om att man behöver landa?

Inom BDSM finns ett par olika säkerhetssammanfattningar och di kloke dryftar kring vilken som är bäst. Det finns två vanliga säkerhetsteorier: SSC (Safe, Sane and Consensual) och RACK (Risk-Aware Consensual Kink). Vill du, kan dessa ge dig lite guidelinjer men vår varmaste säkerhetsrekommendation är att kombinera sunt förnuft, tänka empatiskt och att prata med varandra.

Med säker bdsmutlevnad menas verkligen inte bara det som sker under själva utlevnaden. En extremt viktig del är att vara trygg med den du har utlevnaden med även annars.

Ur den undergivnas perspektiv: Om du inte känner personen väl, vem är den? Kan du hitta några gemensamma bekanta? Finns personen på sociala sidor som FB, Darkside eller annat? Olämpliga personer finns verkligen, träffas gärna ett par gånger och lär känna personen innan ni har utlevnad, oftast kan man se igenom en mindre lämplig person efter en eller två fikor. Var klar med ramar innan utlevnad börjar och första gången kan det vara bra om du leker med en helt ny person att du skall ringa en kompis efter en viss tid, annars skall den ringa.

Ur den dominantas perspektiv: Egentligen gäller allt ovan även dig men vi vill ge ett varnande exempel. En person skulle efter en blöt kväll ha sex med en annan men det blev inget av, även om båda befann sig ett tag i den enas lägenhet. Dagen efter blir lägenhetsinnehavaren till sin stora chock gripen för våldtäkt och olaga frihetsberövande. Hela anmälan var uppdiktad och anmälaren erkände att denne mått psykiskt dåligt, irrat in sig i lögner och på uppmaning av en vän gjort anmälan. Allt uppdagades men inte förrän en person suttit häktad i 20 dagar var allt utrett och den oskyldiga fick sin frihet.

Vår poäng är att gärna spara mailkonversation och kinklistan. Risken är en på miljonen att det behövs men den gången kan du riskera fängelse för något som skulle vara en fin upplevelse. En annan sak, det väldigt olämpliga att kombinera fylla/droger och BDSM, snälla, låt bli.

Sjukdomar – Inget roligt kapitel men nog så viktigt att vara medveten om. Det finns väldigt många sexuellt överförbara sjukdomar. Var riskmedveten. Och tills annat är avtalat, använd kondom.

Analt – kan man ha en himla många trevliga lekar, men byt kondom om du vart i rumpan och sedan skall vidare. Om du använder fingrarna, använd latexhandske för baken, gärna även vaginalt. Tungan är mysig, ja, men det skall inte in i rumpan, så enkelt är det. Enda undantaget är om du använder s.k. lapp. För mer information om detta med säkert sex i allmänhet rekommenderar vi: RFSU.

Man kan lätt skapa en dominanskänsla när man sakta drar på sig handsken, vänd något kliniskt till något stämningsfullt.

Edgeplay – Det finns något som kallas för edgeplay, med det menas utlevnad vilken ofta går på kanten av vad som är säkert och kan innefatta sådant som att skära någon med kniv, använda el eller utöva strypsex. Som dominant är det din förbannade plikt att tänka efter före, särskilt om det finns risk för permanent skada. Gör man det, säger vi inte att man inte skall syssla med sådan utlevnad. Som undergiven, ger du dig in i sådan utlevnad, ta verkligen reda på att den dominanta kan det den skall göra och har ett högt säkerhetsmedvetande. Även om det inte är dödligt kan du få skador för livet, eller ha ärr vilka tio år senare inte är särskilt kul att ha.

Fotografering – Fotografering är ett vanligt intresse bland bdsmutövare. Vem fotar? Vem äger korten? Som med eventuella ärr, hur vill du ha det om tio år, inget försvinner från Internet.


Ramar & stoppord – Med ram menas inom vilka aktiviteter utlevnaden sker och till vilken grad/hårdhet. Stoppord är ord vilka sätter tillfälligt- eller absolut stopp på utlevnad när något inte är bra för mottagaren.
Är utlevnaden inom den undergivnas ramar? Känner ni inte varandra väldigt väl, kolla av dessa. Som dominant kan du koppla av mer och risken för att något går väldigt fel minskar dramatiskt.

Vissa undergivna har svårt att använda stoppord, det är inte bra. Stoppord är viktigt för den undergivnas trygghet, men det är även viktigt för den dominantas njutning. Om man som dominant vet att om något går galet så kommer den undergivna säga till, då kan man, även om man aldrig slappnar av helt, i alla fall slappna av mer och njuta av upplevelsen. Om den undergivna inte kan prata skall ett annat sätt skapas för att den dominanta ska kunna uppfatta stoppord, det är viktigt.

Man kan ha egna stoppord men traditionellt är det ”gult” vilket betyder att nu är något lite över gränsen och man behöver ta det lite lugnare eller kanske behövs exempelvis ett toabesök. ”Gult” betyder bara att en tillfällig paus behövs och att utlevnaden kan fortsätta efter att den dominanta förstått vad den undergivna behövt. ”Rött” betyder tvärstopp och att utlevnaden skall avslutas direkt. Kanske har det blivit för mycket psykiskt eller fysiskt, något kan vara fel, avbryt leken. Prata om det som hänt så att inget känns fel eller att det blivit missförstånd.

En sådan händelse kan fördjupa en relation vilket vänder något mindre bra till något i slutändan positivt – om man pratar.

Var kan man slå?

Det gäller att veta var man kan slå och var man inte kan slå för att undvika skador.