Var man slår och inte – Säkerhet vid fysisk BDSM

Författat av Len, Iva undersköterska/fd massageterapeut och Profossgbg

Det är många saker man måste ta i beräkning när det kommer till utlevnad/session då det gäller säkerhet inom BDSM.

Här följer några: TÄNK FÖRST – SEDAN UTLEVNAD

När du slår/piskar: Tänk – på vart du slår och hur.

Slå ALDRIG på vitala organ (lever, njure, mjälte) Dessa kallas ”De blodrika organen” d.v.s. om man slår för hårt/fel på dessa kan de gå sönder och då finns det risk för att personen börjar blöda invärtes.

Muskelfästen/senfästen SKALL man vara försiktig med. Det är muskelns/senans svaga punkt och hårda/felaktiga slag där kan få muskeln/senan att spricka eller till och med gå av.

I listan nedan, även om ett område är grönt får man inte glömma att skelett alltid kan ta skada när man använder hårda och stumma redskap likt käppar. I texten tas inte allmänt hänsyn till smärtnivåer.

back2

Grönt – bra område, kan slås på med grundläggande kunskap och kontinuerlig uppmärksamhet.

Gult – du skall ha tränat eller gått en kurs för att syssla med det.

Rött – låt bli.
Fot: Översidan rött, undersidan grön. På undersidan av foten finns en massa nervtrådar men det är svårt att slå på ett sätt som skadar, klart lämplig yta för den som vill ha hög smärtförnimmelse.
Redskapstips: Mindre piska, Tawse eller hand.

Vader: Grönt, men var försiktig med hälsenan där muskelfästen sitter.
Redskapstips: Tawse, smal rotting, piska, hand

Skenben: Gult, är tunt och kan skadas.
Redskapstips: Piska

Knä: Rött

Baksida lår: Grön hela vägen, ett av de mer lämpliga områdena. Området precis mellan rumpa och
lår, där är huden väldigt tunn vilket höjer smärtnivån.
Redskapstips: Vad gillar du?

Framsida lår: Grönt likt baksida lår men tänk på muskulaturen.front2
Redskapstips: Piskor, Tawse, tunn rotting, hand

Kön: Grönt, förutom de högre smärtnivåerna är det faktiskt inte jätteriskabelt, vi kan kalla det gröngult. Vid trampling (att stå/gå på någon – gult) kan mannens testiklar dra sig in i kroppen och skapa väldigt svår skada.
Redskapstips: Den lilla piskan, ridspö, klämmor eller tawse, knäppa med finger.

Rumpan: Grön, den centrala delen för många, tänk på att varje bak är unik.
Redskapstips: Vad gillar du?

Nedre rygg: Rött, från svanskotan upp till där revbenen börjar. Här innanför sitter de blodrika organen vilka lätt kan skadas.

Övre rygg: Grönt, från där revbenen börjar till nacken, tänk bara på att stumma redskap lätt kan skada om man slår hårt.
Redskapstips: Alla piskor, en sak som vissa uppskattar är att med t.ex. en rotting i ena handen håll den andra handen ca fem-tio cm över den undergivnas rygg, slå snabba slag där emellan.

Nacke/hals: Rött

Huvud: Rött, undantaget kinder som är gult men kind är å andra sidan en inte minst symboliskt viktig del genom örfilen. Örfilar bör inte träffa på örat då trumhinnan kan skadas eller på ögat då hornhinnan kan lossna. Örfila gärna men ha koll, ta din tid och se var du slår.
Redskapstips: Hand

Bröst: Grönt, tänk bara på att ägglossning kan påverka känsligheten i brösten ända upp till två veckor. Du kan till och med använda grov rotting även om märkena blir därefter.
Redskapstips: Den lilla piskan, klämmor, Tawse, hand, ridspö

Mage: Gult, många tror att den är känsligare än den är, dessa blandar då ofta ihop mage med nedre rygg. Äggstockar och testikelledare gör att man skall vara försiktig, inga tunga redskap men utmärkt för flera lättare redskap.

Redskapstips: Piskor

Armar: Handled, armbåge och axel är rött men annars är armen grön.
Redskapstips: Piska, Tawse, hand, tunn rotting

Hand: Handflata grön men fingrar gult, tänk på risk för skelettskada.
Redskapstips: Piska, Tawse, hand, tunn rotting

 
Några tips angående smärtupplevelse:
Breath play, tänk gult, använder du hand mot hals så måste du verkligen ha kunskapen om var du skall ha dina fingrar. Man kan skapa en spasm i luftstrupen och det är ofta dödligt och inget att leka med. Hand över mun och näsa är grönt, visst kan man till slut svimma men man riskerar inte att något slutar fungera, så fort handen lämnar andas man igen.

Andas, den som fött vet hur man andas in genom näsan och ut genom munnen, försök att slappna av genom långa andetag. När du spänner dig ökar smärtförnimmelsen. Smärtan är som byggstenar, man måste ta en bit i taget och inte öka för snabbt för att man skall få den långa härliga känslan. Diskutera och lär känna varandra och ha inte lek om du är ordentligt berusad, för du känner inte när något går fel.

När kroppen uppfattar smärta utsöndrar den en slags försvarsmekanism, endorfin, kroppens motsvarighet till morfin. En av orsakerna till att börja lugnt (så kallad uppvärmning), är att smärtreceptorerna i kroppen skall hinna komma igång.

Det är också viktigt att man har koll på sin partner även efter utlevnad och att även som undergiven vara medveten om att känslosvall efter utlevnad gärna kan uppstå upp till en dag efter en utlevnad som varat länge. Därför att när man slutar få endorfinutsöndring kan man få något som kan liknas vid abstinens, ett mentalt dropp med känslosvall av olika nivåer. I vissa fall kan dessa känslosvall bli väldigt djupa, kallas då i folkmun för krasch.

Önskar er mycket njutning i framtida lek och var rädda om varandra/Len

Att använda redskap

Redskap kan vara kul men det finns en del man bör tänka på.