BDSM & rollspel

Författat av Profossgbg

 

Så jag tycker alltså om att sexuellt dominera kvinnor – med alla tillgängliga maktspråk, verbalt och fysiskt njuter jag av att få henne att lyda och veta sin plats. Jag tänder på att ge smärta och njuter av att höra hennes kvidande. Hmm, nu börjar jag låta som en seriöst otrevlig en. Men det är jag ju inte och förtryck i alla dess former tar jag verkligen avstånd från. Hur skall man nu få ihop detta?

Jo, genom att tillsammans med den/de man har utlevnad med så rollspelar man enligt mig. Nu kanske tänker du att rollspel, låtsas vara Gandalf eller annan hjälte med stort svärd? Nejnej, det finns otroligt många sett att definiera vad rollspel är och enligt mig är det enklaste rollspelet när man anpassar sig lite för att passa in i en situation. Tänk dig anställningsintervjun, du förstärker vissa och förminskar andra delar av dig med ett syfte. Enligt mig är det ett rollspel även om du inte har en karaktär med stort svärd. När du förstärker din roll som dominant eller undergiven sysslar du alltså enligt denna definition med ett slags rollspel. Och en poäng vi vill förmedla är att det varken gör dig trevlig eller otrevlig om man vill vara dominant eller undergiven. Men att gå in i rollen genom förstärkning av den delen av sig kan man få uppleva sådant som förnedring, sexuellt våld, maktförskjutning och för att inte glömma fantastiskt sex, på ett positivt och kärleksfullt sätt, en härlig motsägelse så säg?

Om man vill ha ”riktiga” roller då? Genom att se en film om något kan man få en förnimmelse av känslan som filmkaraktärerna upplever sittandes i soffan, utan att t.ex. åka i en polisjakt med en halvkvaddad bil. Att skapa ett scenario och spela roller i det kan göra att man på liknande sätt får uppleva en fantasi som man absolut inte vill uppleva i verkligheten. Jag som skriver detta anser att ”riktiga” roller skapar större möjlighet till ett bredare upplevelseregister. Ens partner kan pga. att man känner varandra så väl vara svårt att skapa vissa känslor för, exempelvis rädsla. Genom att gå in i ett rollspel kan du lura dig själv som med filmen. Och när det fungerar kan det verkligen bli oerhört bra.

 

Hur gör man då? Genom att läsa rollspelets ABC har du exempel på hur man skapar ett rollspel steg för steg.

 

Vilket tema man väljer? Tja, vad fantiserar du om……..?

 

Det sexuella rollspelets ABC

Författat av Profossgbg

Vi vill påpeka att även om rollspelet här får textmässigt stor plats är det mer för att Profossgbg skrivit en väldigt populär guide samt att ger en bred och djup förklaring än att det är en i jämförelse med annat vanlig aktivitet/red

 

Sammanfattning

I det mer genomarbetade rollspelet är tiden du lägger i förarbetet en investering i styrkan av upplevelsen. I den kommande texten redogörs det först kring viktiga saker i allmänhet sedan mer specifikt hur man kan skapa ett rollspel. Vare sig du är dominant eller undergiven, tänkt på din egen säkerhet, inte minst genom att ha koll på vem eller vilka du skall leka med.

Profossgbg – min erfarenhet

Jag som skriver detta har sysslat med rollspel sedan barnsben, levande rollspel sedan 1994 och hittade min bdsmläggning runt 1996. En av mina främsta ”kink” är att kombinera BDSM med rollspel, jag är en heterosexuell, sexuellt dominant man och skriver utifrån den synvinkeln.

 

Innehåller:

Det handlar om en illusion, men…

Vad är levande rollspel och varför skriver jag om det?

Relation till den man leker med – säkerhet

Är för planerat för tråkigt eller del av njutningen?

Inblandning av ”civila”

Grupprollspel

Det psykiska och det fysiska

Den undergivnes ansvar

Falluckor och livlinor

Landning

Lokal, ljud, ljus, rekvisita – Miljö

Scenarioförslag (inspirationsjakt)

Att skapa ett rollspel – steg för steg

Slutord

 

Det handlar om en illusion, men…

I ett rollspel skapar vi en illusion av något, oavsett vilka redskap vi tar till hjälp är det inte verklighet och därför inte fel så länge alla är myndiga och deltar frivilligt. Men psykologin bakom kan vara stark och det måste alla deltagande vara medvetna om. Jag har sett erfarna och väldigt kompetenta personer efter ett rollspel varit riktigt mentalt tagna av sin egen upplevelse och hur de känt av den, alla parter måste förstå att det kan vara djupa känslor vilka är i omlopp.

 

Vad är levande rollspel och varför skriver jag om det?

Rollspelet är kanske det viktigaste redskapet för att förstärka den psykiska delen av leken. Det kan vara svårt att skapa vissa situationer med sin bättre hälft och få upp någon större känsla i utlevnaden förutom exempelvis upplevelsen av den fysiska kampen. Men genom rollspelets illusion kan man vid lyckliga tillfällen få gråta av rädsla, skaka i kroppen av kåthet och annat trevligt.

I ett levande rollspel är förberedelserna ofta en mycket längre tidsrymd än själva spelet, så även i ett sexuellt rollspel för mig. Enkelt uttryckt skapar man under en bestämd tid en alternativ verklighet genom bakgrundsberättelse, karaktärer, relation mellan karaktärer, miljön du spelar i, kläder och rekvisita. Viktigt är att du inte bryter din karaktär under tiden som spelet pågår. En enkel definition: http://www.sverok.se/spelhobbyn/lajv/

 

Relation till den man leker med – säkerhet

Visst kan man fantisera om den främmande personen och njuta av det okända… men, det kan gå illa. Ta aldrig något för självklart, säkerhet för att parter kommer alltid först. Men vill man leka och ha kvar så mycket som möjligt av känslan exempelvis av ”den främmande personen” går att kringgå detta på olika sätt iaf till viss del.

Kommunicera främst via mail och telefon.

Träffas, men genom att låta det gå lite tid från när man träffas civilt och innan leken genomförs ökar känslan. Jag har bara en gång kört sexuellt rollspel med någon jag inte träffat innan och skulle sannolikt aldrig göra det igen då så mycket, inte minst kompatibilitet och psykisk hälsa märks bäst öga mot öga, undantaget är väldigt starka rekommendationer från speciella referenser.

En av de viktigaste säkerhetspunkterna är referenser, kolla upp personen, sök personer som känner den, detta är viktigt för båda parter och att berätta om att man kollar varandra är Aldrig fel. Kan man inte hitta någon info om en person är det en bra signal till att man skall gå extra långsamt fram.

Med den/de man känner väl då?

Min erfarenhet är att desto bättre man känner någon desto svårare blir det att skapa själva rollspelskänslan. Å andra sidan vägs det upp av en trygghet i att man har bredare kunskap om den/de man leker med och kan gå hårdare in i rollspelet(fråntar naturligtvis inte normala säkerhets- och medvetenhetskrav). Men man måste hårdare fokusera på de illusionsredskap som man har, karaktär, scenario, miljö etc. Genom att ändra frisyr, kläder, språkbruk, det finns många redskap för att skapa en ”ny” känsla av dig.

 

En del har egna stoppord när något är fel. Mitt råd, använd alltid rött och gult som säkerhetsord, saker händer men inget inom säkerhet skall kunna misstolkas, enbart en idiot kör utan stoppord.

 

Inblandning av ”civila”

I levande rollspel har jag varit med om att använda ovetande individer som ”statister”. Beroende på spel kan det och har gått illa även om de gånger jag själv varit med inte varit negativt.

Jag tycker man skall tänka innan, på vilket sätt kan någon ta illa upp av vad vi gör? Och även om man är i en stad bara på besök, hur många kameramobiler finns det? Jag säger inte att man inte skall göra saker, bara vara riskmedveten.

 

Är för planerat för tråkigt eller del av njutningen?

Jag tycker om och ser vikten i att ha en röd tråd med planerade händelser som inte måste ske men som skulle kunna. Likt rollspelsledaren styr jag händelseförloppet om än att inget är spikat, finns där en grunddramaturgi för fram för allt den mentala leken. har jag utlevnad med en ny bekantskap är kinklistan ett viktigt redskap, mer om den senare. Tiden man lägger i planering betalas tillbaka genom en starkare upplevelse och minimerad risk för att något går fel. Om en lek skall pågå en timma eller mer kan den lätt tappa sitt momentum. Jag skriver oftast antingen en liten berättelse eller stolpar upp delscenerna, se mer i ”steg för steg” så jag vet att det är ett bra ”flöde” i leken.

Måste det alltid vara så genomtänkt? Med en ny person säkerhetsmässigt, självklart, men, annars nej, självklart inte. Det är en upplevelse att göra en markering så att hon förstår att det skall vara rollspel och leda improvisationen så att den andra förstår och kan ”spinna vidare” i det du startat, initiativet kan absolut startas från vilken part som helst. Men för mig kommer inte den där enorma upplevelsen av det även om det är en riktigt trevlig stund.

Att lyckas med det den psykiska delen är som att skapa en melodi, hitta rätt riff och text och det utifrån unika ramar. En sådan tur att det är så roligt att göra förberedelsen…

 

Rollspel med fler personer än två

Fler dominanta personer ökar flerfalt känslan man vill skapa, exempelvis maktspel med mera. Jag har varit med om två ramlösningar, olika mellan olika herrar och samma för alla. Att kombinera olika personers ramar är svårt och krävande men kan vara helt nödvändigt inte minst vanligt med flera undergivna. Här gäller det som dominant att ha acceptans för att olika har olika tillgänglighet till olika individer och inte lägga någon stolthet i det. Jag har löst detta genom att i roller skriva in orsaker t.ex. status och kutym till att vissa har mer rätt än någon annan till en viss person. Sedan kan vissa saker vara ok för alla med t.ex. slag men exempelvis inget sexuellt.

Den andra och enklare vägen är att de som är med har samma möjligheter utifrån den undergivnes ramar. OBS: Det kan lätt skapas en atmosfär i leken som gör att herrar trots att alla som deltar är kunniga, respektfulla etc. omedvetet får mindre respekt för uppsatta ramar. Därför är min rekommendation att Alltid ha en dominant deltagare som inte går helt in i sin roll utan som ser till att den undergivnes ramar respekteras och att det finns en naturlig orsak till att denne kan göra det i spelet genom någon slags maktfunktion mot de andra.

Jag har faktiskt aldrig haft en kvinna som ”dominant kollega” i sexuellt rollspel. Jag är dock övertygad om att spelet mellan en manlig och kvinnlig dominant skulle vara riktigt bra.

Det psykiska och det fysiska

Vad får dig att hoppa till när du ser en skräckfilm/erotiskt film? Eller rättare sagt, vad får din parrtner…? En lyckad psykologisk del av leken hänger mycket på genomtänkt förarbete och vilka redskap du har till hands. Tänk på var du skall vara, vilka attribut kan du ha till hands, vilka möjligheter ger scenariot? Det som triggar är högst personligt, hitta just dennes triggerpunkter och halva slaget är vunnet. Men en sak som är underskattad är tystnad, du gjort något så att personen är lite mentalt ur balans, stanna till, stirra tyst ut och njut av situationen.

Tänk MI, Salutogen teori, kognitiv terapi etc., om man vänder dessa från att läka till att utnyttja? Igen, behöver man inte göra saker överkomplicerat men dessa är redskap i den mentala leken. Med detta menar jag absolut inte att man skall kombinera lek med någon slags hobbyterapi, det är helt förkastligt. Däremot kan man nyttja teorier för att ställa frågor på ett mentalt stimulerande sätt.

Handklovar, buntband och silvertejp är enligt mig t.ex. alltid bättre än rep om man inte är väldigt skicklig i repknytning. Men mentala bojor genom hot och konsekvens om personen rör sig kan vara minst lika trevligt. En favorit är att riva sönder kläder, kan verkligen förstärka känslan i rollspel.

 

Den undergivnes ansvar

Det diskuteras väldigt lite den undergivnes ansvar inom BDSM och inom sexuellt rollspel. Jag ser flera viktiga ansvarsdelar för den undergivna och det rör den dominantas njutning. Det den undergivnes skyldighet att vara så klar som bara går gällande ramar både mot sig själv och den dominanta – Så ger du den dominanta en bättre upplevelse. Den dominanta lägger kanske ned veckor av tankekraft för att skapa själva rollspelet och sedan samlar energi under tre – fyra dagar innan för att ha den rätta explosiviteten när det väl skall ske.

Så vad kan den undergivna göra? Du har sannolikt fått dennes kinklista, du har lyssnat på vad den dominanta uppskattar. Vad är det denne uppskattar så där lite extra? Försök att få in det utan att det blir onaturligt i din upplevelse. Och efteråt, visa att du är glad för det som gjorts, viktigt på flera nivåer. För även den dominanta behöver landa och kan vara känslig, positiv bekräftelse är extremt viktigt att alla parter ger.

 

Falluckor och livlinor

Grunden till att veta vad som kan bli bra – kinklistan: En trygghet i kunskap kring vad den andra vill uppleva är helt nödvändig, men, tar lång tid genom lek och diskussion att få fram. Med den främmande personen är kinklistan iaf för mig ett helt nödvändigt redskap. Och även om man känt någon länge är det lätt att glömma delar och saker kan ändras med tid. Kinklistan är inte absolut, men den ger en stabil grund. Om man ber den andre skriva en lista och du skriver en för dig så kan man enkelt se vilka ”ingredienser” som är kompatibla. Att över en kaffe jämföra kinklistor är väldigt spännande, ett bra sätt att lära känna varandra. Inte minst viktigt är att alla har saker som man verkligen har svårt för och i ett samtal kan saker lätt falla bort, kinklistan minimerar risker och förstärker möjligheten att hitta den där extra höga nivån i upplevelsen.

 

Riva kläder: Att riva eller skära sönder kläder kan vara en härlig krydda av utlevnaden, men kan bli ganska dyr. Genom att gå på secondhand och köpa billiga ”engångskläder” gör du leken mycket bättre.

Ljudkänsligt: kan kanske bara leka hemma i lägenheten: Det behöver inte vara något problem, ljudkänslighet kan bli ett stämningsredskap om man tänker kreativt samt man kan anpassa scenario till lokal.

Oärlighet i ramar: Vad man drömmer om i fantasin och sedan vill uppleva i verkligheten är inte alltid samma sak. Med en lekkamrat i allmänhet och flera i synnerhet är det viktigt att ramar sätts gärna med lite marginal för nya personer.

Svårt för att hitta scenarion och även om man har tankar är det ändå svårt att skapa lekscenariot: Noveller kan ge väldigt mycket, exempelvis novellsamlingen på Darkside innehåller väldigt mycket, läs många, stjäl en rakt av eller ta delar av olika och skapa en egen.

Scenariot funkar inte(problem att spela karaktärer): Har man inte sysslat med rollspel så lägg en karaktär väldigt nära den verkliga på flera plan och ett scenario man lätt relaterar till, se scenariotips.

Något händer och leken måste tillfälligt brytas: Själv har jag svårt att börja om där och då, bättre att prata om vad som hänt och köra igen en annan dag men detta är högst personligt.

Ståndaktigheten: Det har drabbat mig och andra herrar, kombination av mycket att tänka på och fysisk kamp kan ge potensproblem. Jag lovar att jag inte var helt nöjd när jag hade brottat ned den vackra flickan och inser att min erektion inte fungerade, detta är extra vanligt när flera herrar deltar. Fuska! En Viagra eller dylikt och mandomen fungerar, inte garanterat, men statiskt troligt. Men även penetreringsredskap som dildo eller annat ger en bra upplevelse och mandomen kan snabbt återfå sin ståndaktighet. Lite ”dirty words” som förhalning tidsmässigt kan fungera bra, du har partnern i en fast position och lägger några lämpliga kommentarer eller dylikt, du har då köpt dig lite uppresningstid.

Upplevelsen blir för stark: Detta är absolut inte negativt men det kan helt enkelt bli för stark upplevelse på kort tid. Men det är ens förbannade skyldighet som dominant att avläsa att nivån fungerar. Jag gör en av två saker. Antingen kört fullt ös, avbryter dock snabbt innan det gått för långt och gör om upplägget till annan gång, naturligtvis då inte exakt där det bröts men liknande scenario. En lek som jag körde och helt räknat som ett tillfälle blev tre och alla tre helt fantastiska. Det andra sättet är att helt enkelt dra ned på nivån det kan vara den enskilda saken man gör just nu som känns övermäktig. Som dominant måste man kontinuerligt kolla nivå oavsett utlevnad och anpassa men här är ramarnas vikt desto högre. Desto mer du måste kontrollera desto mindre rollspelskänsla, balansgången kommer med erfarenhet i att kunna njuta av spelet samtidigt som man har full koll.

Kondom – tråkigt och bryter känslan: Det går inte att komma ifrån att kondom minskar känslan, minskar potens och inte minst försvårar att hålla uppe momentet i rollspelet. Är personen, fastsatt inte så stort problem och om inte använder jag det verbala för att skapa tid för påsättning. Kondom är i många fall ett nödvändigt ont, hur trist det än är så är det nödvändigt.

Bindning tar alldeles för lång tid: Bindning med rep kan vara stiligt och ge känsla men om man inte har tempo kan man tappa momentet, buntband och silvertejp är goda substitut. Använder du buntband eller tejp så tänk på att ha något nära till hands om du snabbt behöver kapa bandet. Eller så formar du scenariot så det är helt naturligt att personen blir bunden…. Vem är det som sätter ramar för upplevelsen?

 

Landning

Det pratas ofta om landning efter bdsmsessions för undergivna, mer sällan för den dominanta. Efter rollspel kan det vara extra viktigt att prata ut, att alla parter i leken möjlighet att prata om hur saker känns. Behövs det inte, helt ok, men behövs det kan det vara viktigt, kan vara en tabubelagd aktivitet, kan röra om psykiskt inte minst för den dominanta. Det är definitivt positivt att kolla efter någon dag också, ett samtal för mycket istället för för lite… både fysisk och verbal bekräftelse är väldigt positivt.

 

Lokal, ljud, ljus, rekvisita – Miljö

Lokal och rekvisita kan förgylla lek och förstärka illusionen markant. Hur ljudkänslig lokalen är styr mycket, skall det gå av stapeln i en ljudkänslig lägenhet. Vad finns och vad vill du kunna göra? Finns en tv? Olika ”inspirerande” videoklipp kan vara verktyg för den mentala leken. Är det rituellt eller religiöst, då är musik/ljud ett viktigt redskap, Spotify har det mesta man kan behöva, vilken musik triggar? Genom att tänka igenom scenariot ser du vad du behöver ordna.

 

Scenarioförslag (inspirationsjakt)

Scenarion är redskap för att kunna uppleva känslor och situationer som är svåra att nå genom sin vanliga person.

I min egen fantasi vill jag gärna ha med det socialt extrema. Och utifrån den/de jag skall leka med kan jag kontinuerligt skapa nya scenarion. Fördelen i att kunna använda samma karaktär flera gånger är att djupet och verklighetskänslan ökar.

Enkla scenariotips (kan enkelt göras med en eller flera personer)

Yrkesrelaterat – Innan, under eller efter konferensen med jobbet, du övertalar en kvinna att mellanlanda hemma hos dig/ditt hotellrum innan ni skall ut.

Hantverkaren som kommer på besök

Anställningsintervjun

Au pair och du är ensamma hemma

Ceremoniellt – I det ceremoniella kan du verkligen göra något vackert. Detta är enklare om man är fler men går också på två man hand.

Paret som gått i isär

Hyra en strippa/prostituerad

Med mera – Det är bara fantasin som sätter stopp, dagdröm och fantisera kring vad du vill uppleva, uppleva med just den du skall ha utlevnad med. Sedan kan du skapa ett rollspel utifrån det.

 

Att skapa ett rollspel – steg för steg

Kolla upp/säkerhet – Känner du inte personen, kolla darksidevänner eller andra ”läggningsvänner”, denna subkultur är mindre än man tror och ofta känner man någon. Får du inte tag på någon, spendera mer tid irl med personen. Berätta för någon vad du skall göra och med vem, ett nick på en person utan referens är Inte tillräckligt.

Prata om vad för slags upplevelse ni vill ha – Prata fantasier, allmänt och specifikt. Fantasier är gruvan som du gräver fram upplevelsen ifrån.

Kinklista/ramar – Man skall i alla fall ha ett par dagar på sig att fylla i den. Som dominant, jämför med din egen lista, vad är kompatibelt och ha lika stor förståelse för vad som inte är kompatibelt. Det kan verka som en petitess men om t.ex. fröken hatar fötter och du sätter en fot mot hennes bröst… Ramar, alla har förbehåll, inget konstigt med det. Finns inga förbehåll och du inte känner personen väl, det är då du skall bli ”orolig”.

Scenario – Jämför era fantasier och kinklistor, utifrån där ni skall vara, vad för slags scenario skulle passa? Självklart är det kanske scenariot som varit den inledande konversation men den måste alltid anpassas efter ramar och yttre omständigheter. Ge dig tid att mentalt smaka på upplevelsen, skriv en berättelse eller stolpa upp huvuddelarna.

Lokal/rekvisita – Var skall det ske? Styrkor och svagheter med lokalen? Vad för slags rekvisita/kläder har du tillgång till? Slagverktyg, bindverktyg, musik, annat?

Dramaturgi – Igen kan detta kännas som man förbereder för mycket, men det utgår ifrån vad man vill ha för slags upplevelse. Jag vill slå ett slag för att man tänker likt retorik, hur skall upplevelsen bölja, hur kan du påverka personens sinnesnärvaro för att göra upplevelsen starkare. Likt en manusförfattare/regissör kan man gå igen hela upplevelsen och finna dess styrkor och svagheter.

Berätta story, ge eventuell karaktär och ge klädorder – Skriv gärna, mindre risk för missförstånd, genom att få ramar skriftligt har du som dominant dessutom en extra säkerhet.

Tre eller flera deltagare – Skillnaden här är framför allt att hitta personer som fungerar tillsammans vilket verkligen inte är lätt. Och att sedan sätta ramar vilka fungerar för alla. Jag vill igen betona, ha en person som har extra ansvar för att ramar respekteras, adrenalin och endorfin är en mäktiga droger.

Utlevnad! – Tänk på att inte träffas(utanför spelet) direkt innan ni skall köra rollspelet, det försvårar möjligheten att komma in i rollspelet.

Landning och eftersnack – Andas och njut av er härliga upplevelse. Landning och behov av eftersnack är ytterst individuellt. Men alla parter har skyldighet att se till att allt känns bra. Även om allt gått helt lysande.

 

Slutord 

Detta är erfarenheter som jag fått genom fantasi som utvecklats till lek tack vare diverse härliga individer. Men det är bara min erfarenhet vilken på inget sätt är total, det kanske inte fungerar för dig men det kanske har givit dig några tankar. Har du frågor, funderingar eller vill du påstå något? Skicka gärna ett mail, detta diskuterar jag nästan lika gärna som upplever det. Och det finns mycket kvar att uppleva.