Elva viktiga punkter om BDSM

Ha det kul och gör det inte för svårt!

Nedan listar vi en massa ”akta för det”, ”tänk på det” och andra förmaningar. Det kan ge uppfattningen att det måste finnas en himla många måsten och regler. Det gör det inte, nästan inga alls faktiskt så länge alla blir lyckliga av det. Men vi som skriver här har trampat i många av de gropar som man lätt hamnar i, använd ert sunda förnuft och ta till er det som känns rätt för er.

 • Skynda långsamt

  Har man en läggning inom BDSM och den plötsligt får upplevas i verkligheten är det inte ovanligt att man blir väldigt fokuserad på det och vill uppleva så mycket som möjligt – gärna på väldigt kort tid. Men det är starka känslor i svallning, mer än två personer har ”bränt” sig för att man haft utlevnad med personer som inte varit helt lämpliga och eller gjort saker man i efter hand ångrat. Vi säger inte att du inte skall göra något, bara att du skall vara säker på personen, och att du i dig själv vill uppleva det ni skall göra. Finns en utlevnadsram? Känner du personen du skall ha utlevnad med? Har ni talat om stoppord och landning? Nej, på flera saker? Se till att det blir ”ja” innan du går vidare, annars kan det bli tråkigt i efterhand istället för en start på en fantastisk livsresa.

 • Samtala med varandra

  Här har du grundbulten till en fungerande relation i allmänhet och BDSM i synnerhet. Om man funderar på vad man faktiskt vill uppleva och sedan talar om det, kontinuerligt, kan verkligen fantastiska upplevelser nås. Men inte minst viktigt är att tala om sådant man inte vill uppleva! På andra ställen nämns ramar, kinklista och annat, men att tala med varandra kontinuerligt, är en nyckel.

 • Använd stoppord

  Klassikerna: ”Rött” betyder tvärstopp, ”gult” betyder paus. Stoppord är viktigt för den undergivnas trygghet, men det är även viktigt för den dominantas njutning. Om man som dominant vet att om något går galet så kommer den undergivna säga till, då kan man, även om man aldrig slappnar av helt, i alla fall slappna av mer och njuta mer av upplevelsen. Om den undergivna på något sätt inte kan prata skall ett annat sätt för den dominanta att uppfatta betydelsen rött finnas, det är viktigt. Man kan ha egna stoppord men traditionellt är det gult, vilket betyder att nu är något lite över gränsen och man behöver ta det lite lugnare eller göra något annat, kanske behövs det ett toabesök eller något liknande. Men gult betyder bara en tillfällig paus och att utlevnaden kommer att fortsätta efter att den dominanta förstått och löst vad den undergivna behövt. Rött betyder tvärstopp, utlevnaden avbryts och man pratar om det som hänt.

 • Att stoppa är att bry sig om

  Ett rött eller gult behöver inte betyda att någon gjort fel, man kan exempelvis få blodtrycksfall, men det är viktigt att prata om vad som hände. Precis som den dominanta kan behöva öva på att t.ex. slå kan den undergivna behöva öva på att det är okej att använda stoppord.

 • Uppvärmning

  Att utöva delen av BDSM som handlar om fysisk smärta utan uppvärmning kan liknas vid att köra en bil utan olja, det kan gå en stund men jäkligt dåligt från början och reparationen kan bli kostsam. Dels psykiskt men fram för allt fysiskt behöver stimulansen genom endorfiner och annat hinna ut i sinne och kropp innan man stegvis ökar smärtnivån – oavsett hur man som dominant väljer att ge den.

 • Landning

  Både den fysiska och psykiska formen av utlevnad sätter igång många processer i hjärnan och leder till olika sorters stimulans. Den stimulansen kan bli så kraftig att det upplevs att man ”flyger” eller blir ”hög” och det är väldigt viktigt att efter utlevnad inte bara går ifrån varandra utan att ge kropp och sinne tid att ”landa” efter upplevelsen. Det är inte ovanligt att man både kan gråta, skratta, frysa eller känna sig väldigt avdomnad för att man satt igång så många processer i sin kropp att den helt enkelt behöver en stund att stilla sig i det. Tänk även på att känslomässiga effekter kan komma senare på dagen eller dagarna efter, så har man haft stark utlevnad kan det vara bra att stämma av att allt fortfarande känns bra även efter en dag eller två. Vi vill också påpeka att det är inte bara den undergivna som kan behöva landa. Den dominanta glöms lätt bort i detta sammanhang.Det kan vara starka upplevelser som skapar känslor så lyssna på, krama på och säkerställ att allt känns bra för alla som varit med.

 • Ramar är till för bådas skull

  Ramar handlar om att veta vad som får och inte får ske inom utlevnaden.Om exempelvis ett visst redskap inte får användas eller någon form av penetration inte får ske är det utanför ramen. Utifrån vad deltagarna vill uppleva och vad som är överenskommet sätts ramar. Inom dessa ramar kan den dominanta vara diktator eller vad den vill, men den gör inte saker utanför ramen.Ramar är inte bara för den undergivna utan som dominant kan man slappna av och njuta mer. Det tar inte bort ansvar och betyder inte att man inte måste ”läsa” den undergivnas upplevelse kontinuerligt under utlevnaden ändå.Det avtalade kan verkligen gälla vad som helst men det är viktigt med tydlighet, vissa tycker om att sätta eventuella regler i skrift dels för att undvika missförstånd dels för att de uppskattar det ceremoniella i det.

 • Kinklistan: en skattkarta till njutning

  Kinklistan är ett fantastiskt verktyg för att utkristallisera gemensamma intressen och undvika sådant som kan gå fel. Sett i ramar är det också enklare att veta saker som inte vill upplevas då man kanske på rak arm inte minns eller tänker på saker som är känsliga. Många listor är väldigt långa men hellre för mycket än för lite.Dessutom kan man göra något väldigt speciellt med när man går igenom kinklistan, vilken alla parter fyllt i en egen, det blir en session (stund med utlevnad) i sig där man exempelvis som dominant kan gå igenom listan och ställa frågor om det som ett slags förhör.

 • Maktförskjutning

  I BDSM finns det ofta en maktförskjutning. Självklart kan man verkligen vara nöjd med att exempelvis bara vara mottagare eller givare av t ex smärta utan någon maktförskjutning. Men i maktförskjutning väljer någon att för stunden ge sexuell och eller annan makt till den/de har utlevnad med. Det är verkligen en tillit som den undergivna ger och som dominant måste man förvalta det förtroendet. Den kan vara allt från en kort stund till det som kallas 24/7, beroende på vilken slags relation man har.

 • Allt runt om kring utlevnaden

  Det är vanligt inom BDSM att man vill använda attribut och symbolism som förstärker känslan du/ni vill uppnå. Bara din egen fantasi begränsar vad du kan använda i din utlevnad, BDSM behöver inte ens vara sexrelaterat.Inom subkulturen finns olika symboler, exempelvis är en av de vanligaste att en sexuellt undergiven person bär ett halsband. I en bdsmrelation har ofta den undergivna ett halsband som den fått av den dominanta parten och i halsbandet sätts ett hänglås för att visa att man är upptagen, det kan kallas att vara ägd. Halsbandssymboliken är viktig för parterna och kan innehålla olika regler helt beroende vad man kommit överens om. Halsbandet har väldig stor betydelse för många, för vissa lika stark eller starkare än en vigselring.Exempel på attribut kan vara en elegant eller gammalmodig klädsel på den dominanta, eller att den undergivna inte får ha kläder alls. Miljön gör mycket för stämningen och genom att exempelvis bara lägga några redskap synligt så förändras stämningen och man kan använda det och annat för att öka känslan i det som man vill uppleva.

 • BDSM och sex

  BDSM utan sex eller tvärt om är som en härlig måltid, men utan kryddor.
  BDSM är något man kan ta med lite ibland när man har sex, men det är inte nödvändigt
  BDSM är något som inte är relaterat till fysiskt sex, i alla fall inte ofta
  Alla tre påstående är faktiskt helt rätt, det är du/ni som bestämmer vad som är rätt för er.
  Börjar du förstå vårt mantra…? Det blir som ni väljer att skapa.

Författat av Profossgbg

Läs vidare!

Vilken nivå på det hela är den rätta?