BDSM som äldre

Skrivet av Nordiclight

Det var en iskall, blåsig februaridag för ”oändligt länge sedan”.

Jag klev av spårvagnen vid Masthuggstorget.

Det skulle vara Borgen-fika. Jag hade sett en ”annons” om att man kunde få träffa folk från BDSM-världen.

Med stor nervositet klev jag in i restaurangen. Det var fullt med folk. Skulle jag våga fråga om man var på Borgenmöte? Njaaee. Kanske inte det jag ville torgföra om man frågade vad Borgen var.

Dock… längst bort i hörnet satt 7 st män och en kvinna och pratade. Jag tog mod till mig. Välkomnades. Slog mig ner. Lyssnade. Pratade. Blev inbjuden att ”hänga med” till Sesam.

Och på den vägen är det. Livet är inte längre detsamma sedan jag klev in i Ds/BDSMF-livet. Så mycket glädje. Så många nya vänner. Klubbar. Engagemang. Utlevnad. Lärdomar

Jag är vägen – Led mig. Tag min hand – Jag följer. Njutningens och lustens väg.

Jag har, i detta sammanhang, inte för avsikt att diskutera patriarkala strukturer, om man kan vara feminist och undergiven, dominant och samhällstillvänd, maktstrukturer och makthierarkier mellan en över- och underordnad, inte hellre att vara normkritisk, om det är en ”lek” eller allvar.

Jag skriver utifrån frågeställningen att vara ”äldre” vs BDSMF. Funkar det? Att ”hitta till BDSMF” som äldre. Funkar det?

Jag skulle kunna ge svaret på dessa inledande frågeställningar och därmed göra denna min artikel mycket kort genom att helt enkelt sammanfatta mina tankar i: ”Det går alldeles utmärkt”!

 

Välkomnande – Åldersöverskridande – Åldersoberoende

Jag har alltid känt mig välkommen i BDSM-community. Jag har fått många nya vänner, äldre som unga, tillsammans med en stor portion generositet.

En av de saker som jag särskilt glad för är att ”åldersnojja” inom BDSMF-communityn är lyser i stort sett med sin frånvaro. Jag har alltid, trots att jag tillhört de äldsta, varit Nestor etc. varit välkommen.

 

Community

Genom att Darkside finns är det relativt enkelt sätt att hitta likasinnade och inte minst kalendariet har gett rika möjligheter till deltagande.

Klubbverksamheten är hyggligt utbredd även om den är ojämlikt fördelad mellan olika delar av Sverige.

 

Mentalt – Maktförskjutning – Personlighetsutveckling

BDSMF är ju ett mentalt uttryck för personens behov och praktik. De fysiska uttrycken är lika olika som det finns utövare. Det är inte ens nödvändigtvis fysiskt vilket kanske passar en del äldre.

Styrning – ledning

Lydnad – lämna över kontroll

Utbyte av erfarenheter

Medvetenhet

Acceptans av olikheter

Lärande -Lärdomar

Det finns så mycken klokskap inom communityt. Här kan man få inspiration och hjälp att våga och vilja tänka nytt.

 

Samtycke – Samförstånd

Tycka samma – Förstånd tillsammans
Innan man inleder en relation SKA man på ett tydligt sätt tala om/diskutera var man har sina gränser och vad man är villig att pröva på. Borde inte vårt samhälle i stort må bra av att anamma samma anda?
Några allmänna reflektioner

Normer är i bdsm-sammanhang för mig ett inte fullt adekvat begrepp. Regler för umgängeslivet är betydligt bättre enligt min mening. Önskvärt vore dock att det fanns nischade ”aktiviteter” även för seniorer som t.ex. fikaträffar, föredrag riktade mot äldre, kanske även lägerverksamheter för äldre.
En av de viktigaste sakerna för mig är ordens betydelse. Ordet ”lek” borde förbjudas då det för mig som för de flesta andra är en högst allvarlig syssla och relationsform.
Sexualpolitik

ALLA inom communityt borde engagera sig sexualpolitiskt, för en bättre värld för alla ett liv inom BDSMF*
* BDSM(F) F står för fetischism vilket vissa anser borde stå med i gradbeteckningen för BDSM /red

 
Av Profossgbg:
Jag hade bjudit hem Nordiclight över en kaffe dels för att få lite kritik av bdsminfo.se dels för att fördjupa mig lite i hans text dels kring funderingar som uppkommit. På frågan varför jag stött på så få personer över 60 + blev svaret först ”jag har ingen aning”. Men efter lite diskussion tolkar jag det som att N anser att förr fanns inte möjligheten på samma sätt att gå ut och träffa likasinnade. Att även om det finns många ”äldre” som har bdsmutlevnad har kanske många aldrig velat riskera att gå ur sin garderob, det har varit tillräckligt inom det egna hemmet eller med mycket nära vänner. Oavsett är jag personligen glad för det väldiga åldersspannet i subkulturen som det faktiskt är.